Het ontstaan van KLIF18

KLIF18: een mode- en sportwinkel gevestigd op een toplocatie aan de haven van Urk. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze unieke combinatie van sportspeciaalzaak en jeansstore is ontstaan?

Laten we teruggaan naar een koude winterdag in januari 1998. Jan en Babette Jongman zijn trotse ouders van twee gezonde meisjes: Emma (4) en Jamie (1). Jan is al zo’n tien jaar visserman op de Urker kotter UK237 als hij besluit het roer om te gooien. In plaats van vijf dagen per week op zee te zijn, wil Jan meer tijd met zijn familie doorbrengen. Op die koude winterdag in januari komt er heel toevallig een winkelpand vrij in het oude dorp van Urk. Babette twijfelt, maar Jan besluit tóch om een kijkje te nemen. Jan is meteen verkocht! Meer tijd doorbrengen met zijn gezin én hun gezamenlijke passie voor sport delen: een sportwinkel blijkt de ideale oplossing. Twee maanden later, in maart 1998, vindt de feestelijke opening van SportPoint plaats. Vanaf dat moment verandert het leven van Jan en Babette voorgoed. Ze steken hart en ziel in de nieuwe sportwinkel – hún nieuwe sportwinkel – van Urk. 

Sport2000

SportPoint loopt zó goed dat Jan en Babette na anderhalf jaar plannen maken om de collectie uit te breiden. Op dat moment komt er een pand vrij in dezelfde rij als SportPoint. Precies twee jaar na de opening van SportPoint, in maart 2000, verhuist de winkel naar een groter pand. De naam verandert ook: van SportPoint naar Sport2000. De opening van de winkel wordt net als de vorige opening groots gevierd. De oppervlakte van de sportwinkel gaat van een kleine 100 naar maar liefst 250 vierkante meter.

Vrijetijdsmode

Op dat moment is er op Urk nog geen jeansshop die goed inspeelt op de vraag van jonge mensen. Door de jaren heen beginnen Jan en Babette met het verkopen van casualkleding en jeans – naast de sportcollectie. Dit pakt zó goed uit, dat de verkoop van vrijetijdsmode in korte tijd een wezenlijk deel van de omzet is gaan uitmaken. Helaas loopt deze ontwikkeling steeds minder parallel met de eisen die de Sport2000 formule stelt. Volledig stoppen als sportwinkel en helemaal richten op vrijetijdsmode is voor Jan en Babette geen optie. Ten eerste is de functie als sportwinkel belangrijk geworden voor de inwoners van Urk. Ten tweede heeft Sport2000 Urk een enorm sterke band gecreëerd met diverse sportverenigingen binnen het dorp. Hoe nu verder?

Unieke combinatie van sport en jeans

Dankzij dit ‘probleem’ ontstaat het idee voor een uniek winkelconcept: een combinatie van sport en jeans. Op deze manier krijgt de nieuwe winkel een nóg grotere regiofunctie dan voorheen. Jan en Babette nemen afscheid van de Sport2000 formule. De winkel verhuist naar een groter pand – maar liefst 600m2 – en krijgt een nieuwe naam: KLIF18. De opening van de nieuwe winkel vindt plaats in september 2010. Het oude pand van Sport2000 (schuin tegenover KLIF18) blijft dan bestaan als outlet. De nieuwe winkel wordt opgedeeld in twee delen: één sport- en één modekant. In het middendeel van de winkel staat het afrekenpunt. Dit zorgt voor een goed overzicht, zowel voor de bezoekers als voor de winkelmedewerkers. Na twee jaar begint het bij ondernemer Jan Jongman dan toch weer te kriebelen. De vraag naar zowel vrijetijdskleding als sportkleding is zo groot, dat de helft van de winkel niet groot genoeg is om de klanten van KLIF18 optimaal te kunnen helpen. Ook hier wordt een oplossing voor bedacht. Het oude pand van Sport2000 wordt vanaf 2013 weer gebruikt als sportwinkel en gaat verder als KLIF18 Sport. Dankzij deze verdeling heeft de bezoeker van KLIF18 meer keuze bij zowel sport- als vrijetijdskleding.

Heden

Anno 2020 zijn Jan en Babette nog steeds ontzettend blij met de door hen gemaakte keuzes. Jan staat zelf al jaren niet meer in de winkel, maar hij richt zich vooral op het contact met de sportverenigingen binnen Urk en de Noordoostpolder. Babette combineert haar drukke gezinsleven met inkoopdagen en valt in op de drukke (zater)dagen. Dochter Emma Jongman (26) is sinds januari 2019 mede-eigenaar van de winkel. Emma heeft haar hele leven al een grote passie voor het modevak. Na het afronden van de opleiding TMO Fashion Business School in Doorn is zij begonnen met meewerken in de winkel. Emma is een echte aanpakker en ze houdt zich het liefst met van alles bezig. Van inkopen tot verkopen; Emma is dagelijks in de winkel te vinden. Klanten komen graag terug in de winkel om door Emma geholpen te worden. Dochter Jamie (23) helpt naast haar drukke studie Communicatie aan Hogeschool Windesheim in Zwolle mee op kantoor. Naast het uitvoeren van een aantal administratieve taken vindt zij vooral het regelen van personeelsuitjes en events heel leuk om te doen. Een gevoel van trots overheerst bij Jan en Babette: ‘Wij zijn ongelooflijk trots op wat we door de jaren heen hebben opgebouwd. Wij willen iedereen bedanken die hieraan mee heeft geholpen; onze fantastische klanten, ons hardwerkende personeel en natuurlijk onze eigen kinderen. Bedankt!’